Suomalaisia Viron vapaussodassa 1918- 1919

13.09.2019
08:00
Viro

 

Suomalaisia Viron vapaussodassa 1918- 1919

Helsingin Reservin Sanomien lukijamatka pe- ma 13.9. -16.9.2019.

 

Matkan asiantuntijaoppaana ja matkanjohtajana on FM, kapt res, Juhani Vakkuri ”adjutanttinaan” KTM,   ylil res Göran Lindgren. Vastuullisena matkanjärjestäjänä Vihdin Liikenne Oy VL- Matkat, rekisteritunnus 4074/00/Mj Mv

 

Matkalla kerromme itsenäistyneen Suomen valtion ja itsenäistyvän Viron suhteesta ja suomalaisten vapaaehtoisten osuudesta Viron vapaussotaan ja Viron merkityksestä Suomelle yhteisten sotiemme aikana. Samalla tutustumme Viron värikkääseen menneisyyteen ja kartanokulttuuriin.

 

MATKAOHJELMA

 

13.09             Perjantai

07:30             Kokoontuminen Mannerheimin ratsastajapatsaalla Kiasman edessä. Nousemme Vihdin                       Liikenteen     sinivalkoiseen bussiin ja ajamme Helsingin Länsiterminaaliin.

08:00             Saavumme Länsiterminaali 2 ja nousemme bussista. Terminaalissa matkanjohtaja jakaa               kaikille                       laivakortit. Matkatavarat jätämme bussiin laivamatkan ajaksi, vain tarpeelliset käsimatkatavarat                       mukaan laivalle, mukana ehdottomasti passi tai virallinen henkilökortti.

09:00             Eckerö Linen m/s Finlandia lähtee Tallinnaan.

08:30             Aamiainen laivan Buffet-ravintolassa, kansi 8 ja 1. kattaus.  Pöydät nimellä ”VL- Matkat”.

11:15             Saavumme Tallinnaan A-terminaaliin ja siirrymme Terminaalin edessä omaan bussiimme.

Ajamme Tarttoon, ajomatka n. 185 km. Matkalla pysähdymme Paidessa ja nautimme eväskahvit.                       Bussimatkan aikana oppaamme perehdyttää meidät Viron historiaan.

16:00             Saavumme Tarttoon ja teemme lyhyen kiertoajelun kaupungilla.

17:00             (Arvioitu aika) Majoitumme Hotelli Dorpatiin kaupungin keskustassa, Soola 6, +372 733 7180.

Vanhakaupunki on 600 metrin päässä hotellista. Tarton linja-autoasema on 100 metrin päässä ja                       kaupungin suurin ostoskeskus 50 metrin päässä. Viron kirjallisuusmuseo sijaitsee 1,2 km:n         päässä. Tarton tuomiokirkko on 1,4 km:n päässä ja Tiedekeskus AHHAA vain muutaman sadan             metrin päässä Dorpatista.

20:00             Illallinen Hotellin ravintolassa.

 

14.09             Lauantai     

07:00             Aamiaisen tarjoilu alkaa hotellin ravintolassa.

09:45             Lähdemme hotellista bussillamme Viron uuteen Kansallismuseoon, jonka kokoelmiin tutustumme                       suomenkielisen oppaan johdolla.

11:00             Lähdemme museolta (tarkka aika ilmoitetaan) ja nousemme bussiimme. Ajamme Vörtsjärven                       pohjoispuolelta Viljandiin, tutustumme kaupunkiin ja sen mahtavan linnan raunioihin ja             teemme kiertokävelyn kaupungin keskustassa.

Viljandista ajamme Karksin kautta Alaan, jossa on Taagperän kartanon tienhaarassa Hella                       Vuolijoen syntymäkoti. Matka jatkuu Törvan kautta Valgaan. Matkalla retkikahvit. Poikkeamme                       Latvian puolella Valkassa ”viinakaupassa”. Käymme Pajun taistelupaikalla, missä suomalaisten                       Pohjan Poikien Rykmentti saavutti Viron vapaussodassa merkittävän voiton vallaten Valgan                       kaupungin. Ajamme Sangasteen ja Otepään kautta Tarttoon.

 

19:00             Illallinen Tartossa Ravintola Ruutikellarissa (Püssirohukelder).

                      Aivan Tarton Toomemäen alarinteessä on kiinnostava Püssirohukelder (Ruutikellari). Nykyisin se                       toimii ravintolana, mutta ruutikellarina se oli käytössä vuoteen 1809 asti. Ruutikellari rakennettiin                       piispanlinnaa esilinnoituksesta erottaneeseen vallihautaan vuonna 1767. Tiiliskivet saatiin                       keskiaikaisen Mariankirkon raunioista sekä piispanlinnan muureista. Tarton ruutikellari on                       ainutlaatuinen korkean kattonsa vuoksi. Illallisen jälkeen palaamme hotelliimme.

 

15.09.            Sunnuntai

07:00             Alkaa aamiaistarjoilu hotellissa

09:00             Huoneiden luovutus ja lähtö hotellista.

Ajamme Kallasten ja Mustveen kautta Narvaan. Matkalla tutustumme Alatskiven kartanoon ja                       Peipsijärven rannalla ns. vanhauskoisten asuinalueeseen. Ennen Narvaa tutustumme vuoden 1944                       ratkaisutaistelujen paikkaan Sinimäkien kukkuloihin.

Majoitumme Narvan keskustassa hotelli Ingeriin 3* 20306, Aleksander Puškini 28,

                      +372 688 1100. Inger Hotel sijaitsee Narvan keskustassa lyhyen kävelymatkan päässä Narvan   linnasta ja 1600-luvun linnakkeesta..

                      Majoittumisen jälkeen teemme pienen kiertokävelyn Narvan historiallisessa keskustassa.

20:00             Illallinen Hotellin ravintolassa.

 

16.09             Maanantai

08:00             Alkaa aamiaistarjoilu hotellissa.

09:00             Huoneiden luovutus, lähdemme hotellista ja ajamme Narva Joensuun huvilakaupungin ja                       Sillamäen, neuvostoaikana suljetun kaupungin kautta Tallinnaan. Matkalla poikkeamme Viron                       vapaussodan muistomerkillä ja tutustumme lyhyesti Pohjois-Viron keskeisiin kartanoihin                       Palmseen ja Sagadiin. Lounaan nautimme Sagadin kartanossa. Ennen Tallinnaa käymme       Piritan metsäkalmistossa Suomipoikien hautausmaalla.

17:30             Saavumme Tallinnan satamaan, A-terminaaliin. Matkanjohtaja jakaa laivaliput.

17:30             Bussin laivaus, matkatavarat voi jättää bussiin, ei kuitenkaan alkoholiostoksia.

Buffet-illallinen laivalla (kansi 8). Pöydät nimellä VL-Matkat.

18:30             M/s Finlandia lähteen Helsinkiin.

21:00             Saavumme Länsisatamaan Terminaali 2:een. Siellä voimme joko ottaa matkatavaramme bussista                       ja jatkaa kotiin omalla kyydillämme tai jatkaa bussin kyydissä lähtöpisteellemme Mannerheimin                       patsaalle. Bussi jatkaa sieltä Nummelaan ja Vihtiin, joten matkan varrella voi jäädä pois                       haluamallaan                       bussipysäkillä.

 

Matkan hinta on 556 €/ hlö jaetussa 2 h huoneessa, mikäli ryhmässä 30 osallistujaa. 1 h huoneen lisämaksu on 73 €. Hintaan sisältyy laivamatkat kansipaikoin Helsinki- Tallinnan- Helsinki, buffet-aamiainen ja buffet-illallinen laivalla (sis. hanajuomat), 2 yötä Tartossa ja 1 yö Narvassa aamiaisella, illallinen htl Dorpatissa ja illallinen htl Ingerissä, illallinen Tartossa ja lounas Sagadissa, ohjelman mukaiset kuljetukset Vihdin Liikenne Oy:n turistibussilla, pääsyliput Viron Kansallismuseoon ja kahdet retkikahvit sekä matkanjohtajan ja asiantuntijaoppaan palvelut. Hintaan ei sisälly laskutuslisää 5 €/lasku eikä matkustajavakuutusta. Suosittelemme kattavan matkavakuutuksen ottamista mahdollisen sairauden varalta.

 

Ilmoittautuminen matkalle 10.6.2019 mennessä. Ilmoittautuessa kerro syntymäaikasi (laivayhtiötä varten) sekä mahdolliset ruoka-aineallergiat. Matkaa hoitaa Helena Kuosmanen, helena.kuosmanen@vihdinliikenne.fi

 

Ilmoittautuminen:

Vihdin Liikenne Oy/VL- Matkat

Albertinkatu 22- 24 A

00120 Helsinki, puhelin (09) 444 774, myynti@vihdinliikenne.fi